HomeServiceVraag & antwoord

Vraag & antwoord

  1. Waar zijn de producten van Van Oordt verkrijgbaar?
  2. Verkopen jullie ook consumentenverpakkingen (kleinverpakkingen)?
  3. Bevatten de producten van Van Oordt allergenen?
  4. De hagelslag is soms een beetje wit uitgeslagen. Hoe komt dit?
  5. De creamer is hard geworden en de THT-datum is nog niet overschreden. Hoe kan dat?
  6. De honing is niet meer helemaal vloeibaar; ik zie een korrelige structuur. Hoe komt dat?
  7. Hoe passen portieverpakkingen binnen het kader van duurzaam ondernemen?

 

Waar zijn de producten van Van Oordt verkrijgbaar?

De portieverpakkingen van Van Oordt worden geleverd via grossiers, zelfbedieningsgroothandels en tegenwoordig ook via online bestelplatforms.  Via de grossiers/groothandels komen ze terecht in o.a. bedrijfsrestaurants, ziekenhuizen en horecagelegenheden. Bent u op zoek naar een product van ons? Vraag het dan in eerste instantie bij uw reguliere grossier. Is het product niet beschikbaar via uw grossier, neem dan contact op met een medewerker van onze Customer Service. Stel uw vraag via de live chat of het online contactformulier. Uiteraard zijn wij ook telefonisch bereikbaar via 0186 - 630 657.

Verkopen jullie ook consumentenverpakkingen (kleinverpakkingen)?

Van oudsher is Van Oordt gespecialiseerd in portieverpakkingen voor de professionele (Foodservice) klant. We zien een ontwikkeling naar steeds kleinere verpakkingseenheden, zowel voor de professionele gebruiker als voor thuisgebruik. Van Oordt groeit hierin mee. Zo maken we suiker- en creamersticks in kleine doosjes, die te koop zijn in bijvoorbeeld supermarkten. En ook Van Oordt's VarieJantjes zijn een goed voorbeeld: kleine doosjes broodbeleg met 12 portion packs.  

Bevatten de producten van Van Oordt allergenen?

Dat verschilt per product. Gedetailleerde informatie over allergenen en ingrediënten hebben wij voor iedereen toegankelijk gemaakt via de on-line database ‘PS in Foodservice’. Wanneer u een product hebt geselecteerd via het menu ‘Producten’ dan vindt u daar alle benodigde informatie. 

De hagelslag is soms een beetje wit uitgeslagen. Hoe komt dit?

Bij chocoladeproducten (vooral pure chocolade) is ‘vetbloem’ een verschijnsel dat in de praktijk voor kan komen. Vooral na warme weersomstandigheden en een hoge luchtvochtigheid tijdens en na de zomerperiode. Dit verschijnsel heeft te maken met vetkristallen (de vetten in de chocolade) die gaan herkristalliseren onder invloed van temperatuurschommelingen (voornamelijk bij hogere temperaturen /luchtvochtigheid en vervolgens afkoeling). Hierbij kan een ‘witte uitslag’ aan de buitenkant ontstaan die van invloed is op de kleur en uiterlijk van het product. Het verschijnsel heeft echter géén nadelige gevolgen voor de smaak en geur.

De creamer is hard geworden en de houdbaarheidsdatum is nog niet overschreden. Hoe kan dat?

Inherent aan de eigenschappen van droge stoffen, zoals creamer en suiker met een kristal-, poeder- en/of agglomeraat-structuur, is dat deze stoffen vocht aantrekken. Dit wordt ook wel hygroscopie genoemd. Deze eigenschappen in combinatie met grote schommelingen in temperatuur en/of luchtvochtigheid kunnen een zeer negatieve invloed hebben op de strooibare (free-flowing) eigenschappen of als gevolg hebben dat het product compleet hard wordt.

Tijdens en na productieproces zijn deze zogenaamde free-flowing eigenschappen nog helemaal goed aanwezig. Anders zouden de producten immers ook niet verpakt kunnen worden. Onder normale opslagcondities heeft het verpakkingsmateriaal (papier met PE-laag) verder voldoende barrière-eigenschappen, zodat het product free-flowing blijft binnen de gestelde THT-termijn. Tijdens extern transport en opslag bij het distributiecentrum wordt er verder voor gewaakt dat de temperatuur niet te veel schommelt door opslag in goed geïsoleerde (externe) opslagmagazijnen. Met andere woorden het product wordt bij kamertemperatuur en zeker niet veel kouder of warmer opgeslagen.

Om het optreden van hard geworden portieverpakkingen (bij m.n. creamer) te voorkomen is het dus van groot belang dat de door Van Oordt aangeleverde producten ook in het vervolgtraject  bij  kamertemperatuur worden opgeslagen. Schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid  dienen voorkomen te worden.

De honing is niet meer helemaal vloeibaar; ik zie een korrelige structuur. Hoe komt dat?

Bij honing is ‘versuikering’ een verschijnsel dat in de praktijk vaak voorkomt en inherent is aan de eigenschappen van honing, doordat het glucose als een van de hoofdbestanddelen bevat. Met name bij koude opslagcondities (bv. gedurende de winterperiode in voorraadmagazijnen) zal versuikering van honing sneller optreden. Hierbij kan de ‘versuikering’ ervoor zorgen dat een vaste laag suiker ontstaat die dan van invloed is op de kleur en vloeibaarheid van het product. Zodra het product weer iets opwarmt (niet in de magnetron en tot max. 40°C), zal de honing zijn oorspronkelijke vloeibare eigenschappen weer aannemen. Het verschijnsel heeft overigens géén verdere nadelige gevolgen voor smaak, geur.

Hoe passen portieverpakkingen binnen het kader van duurzaam ondernemen?

Het gebruik van portieverpakkingen levert een aantal belangrijke voordelen en besparingen op, ook in het kader van duurzaam ondernemen. Vanuit het oogpunt van hygiëne geeft het gebruik van portieverpakkingen minder verspilling. Vanuit regelgeving mogen voedingsmiddelen in schaaltjes maar een beperkte tijd onbedekt blijven staan en dient binnen een bepaalde tijd de inhoud te verversen. Dit betekent veel verspilling; iets wat voorkomen kan worden door het gebruik van portieverpakkingen. Daarnaast is bij het serveren vanuit schaaltjes energie, water en afwasproduct nodig voor het schoonmaken. Portieverpakkingen beperken verder de kans op verspilling door de perfect afgestemde dosering op gebruik, door minder knoeikansen en minder bederfkansen.

Van Oordt volgt ontwikkelingen op het gebied van biologisch afbreekbare verpakkingsmaterialen en verpakkingsmaterialen uit hernieuwbare bronnen. Voor onze suiker- en creamersticks bieden we biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal aan. Dit heeft betrekking op het PE-laagje dat zich aan de binnenzijde van de verpakking bevindt. Bijkomend voordeel is dat het afkomstig is uit hernieuwbare bronnen. Anderzijds kijkt Van Oordt kritisch naar de herkomst, het gebruik en de toepassing van verpakkingsmateriaal. Zo is bijvoorbeeld 80% van onze kartoninkoop op basis van gerecycled materiaal.

Chat live met onze Sales